„Dieta a nowotwory” – wykłady w Pomorskim Parku Naukowo Technologicznym

DSCN5319
alt

17 października 2014 w Pomorskim Parku Naukowo Technologicznym Gdynia odbył się kolejny wykład w ramach projektu „Ścieżki Kopernika – Uczeń Naukowiec”.

Dr Anna Woziwodzka- Asystent na Międzyuczelnianym Wydziale Biotechnologii UG i GUMed opowiedziała o wpływie wybranych elementów diety na zdrowie – roli kofeiny jako substancji o potencjale przeciwnowotworowym.
„Dieta a nowotwory”

Powszechnie uważa się, że skłonności do zachorowania na raka są dziedziczne. Wyniki badań epidemiologicznych zaprzeczają temu i wskazują, że podłoże genetyczne leży u podstaw zaledwie 10% przypadków nowotworów. Zdecydowana większość zachorowań jest natomiast spowodowana narażeniem na szereg niekorzystnych czynników, ściśle powiązanych ze stylem życia. Spośród nich najważniejszą rolę odgrywa niewłaściwa dieta, która jest odpowiedzialna za nawet 3 miliony nowych przypadków nowotworów rocznie. Wpływ spożywanych pokarmów na proces powstawania i rozwoju nowotworu wiąże się z obecnością w pożywieniu substancji o działaniu rakotwórczym i zapobiegającym rakowi. Stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety, bogatej w korzystne składniki odżywcze może być niezwykle pomocne w zachowaniu zdrowia i dobrej kondycji.

O prelegentce:
Dr Anna Woziwodzka jest autorką 7 publikacji naukowych o zasięgu międzynarodowym i 20 doniesień na polskich i zagranicznych sympozjach naukowych. Aktualnie swoje zainteresowania badawcze skierowała także na tematykę związaną z diagnostyką i terapią zakażeń wirusem zapalenia wątroby typu B i C.

Przeczytaj też:
Wykład otwarty dla uczniów-naukowców
Promocja wykładu na stronie głównej www.ppnt.pl i podstronie www.ppnt.pl/uczen-naukowiec., a także w mediach społecznościowych (Facebook, Google +, Twitter)